dilluns, 23 de maig del 2011

GALEUSCA



És el nom que reben les reunions anuals que duen a terme les associacions d’escriptors gallecs, bascos i catalans a fi de compartir punts de vista i opinions i mantenir un diàleg positiu al voltant d’interessos comuns. El Galeusca, tal i com ara el coneixem se celebra des del 1984 —per bé que la idea prové de 1923 i ja durant la Segona República s’havien fet encontres similars— i ha tingut lloc a diverses ciutats dels territoris que parlen qualsevol les llengües: Barcelona, Donostia, València, Palma de Mallorca, Pamplona, Pontevedra... El solatge que queda de tots els actes és donar a conèixer les diferents realitats literàries de cada idioma (tres llengües, tres literatures), intercanviar experiències en el procés de la creació literària i la seua divulgació. Tot això amb l’ànim de trobar solucions. Vaig tenir l’oportunitat d’assistir al que es va fer a Ourense i Allariz que tenia per lema La ciutat i la paraula. 




Es reflexionà sobre la ciutat des de moltes disciplines: l’urbanisme, l’economia, la pintura, la fotografia, la geografia, l’ecologia... i sobretot des de la literatura. Es va parlar de ciutats viscudes i de ciutats inventades: de Durham, de Vinyes de Savall, de Trèveris, de Santa María, de Jerusalem... Durant aquestes jornades gallegues hi va haver conferències, concerts, taules redones, exposicions de pintura, obres de teatre, visites culturals, recitals poètics i —la cirera del pastís— un recorregut que va seguir escrupolosament els cinc capítols de la novel·la A esmorga, de Eduardo Blanco Amor. Tots portàvem a la mà el llibre per poder llegir-ne el fragment corresponent a les parades marcades per uns taulells de ceràmica, obrats a la paret, que recullen segments del text. Per a quan itineraris literaris a les ciutats del País Valencià? En el cas de la ciutat de València, la meua, gose proposar-ne un sobre Els treballs perduts. Us imagineu els senyors Mira i Isern reunint-nos a la plaça del Correu Vell?

València, 27 de gener de 2008
Foto: L'escriptor Isidre Grau  durant la seua intervenció a Allariz (autor: Ismael Vallès).

4 comentaris:

  1. Una experiencia muy interesante que desconocía. La idea de ese recorrido literario es fascinante. Besos.

    ResponElimina
  2. Es algo que deberíamos implantar por amor a la ciudad y a la literatura. A ver si ahora con los nuevos aires en el ayuntamiento...
    D.

    ResponElimina
  3. Dolors, quina meravella! Aquests encontres culturals ens fan veure amb ulls inquiets tot el que, real o literari, ens envolta. La proposta sobre el llibre de Mira, molt encertada.
    Besos

    ResponElimina
  4. Galeusca és una activitat molt interessant. Si alguna vegada tens ocasió, ves-hi.
    I això de les rutes literàries... m'ho estic pensant.
    D.

    ResponElimina