dilluns, 10 d’octubre del 2011

PRAGA


Quan vaig estar a Praga vaig voler anar al teatre. No era difícil saber a quines obres escèniques es podia assistir perquè la publicitat era molt bona. En qualsevol lloc —també en el carrer— podies consultar la programació i comprar entrades. Vaig elegir òpera i vaig tindre sort: estaven representant La flauta màgica, una de les meues preferides. Es representava en un teatre del segle XVIII que acabaven de restaurar: recorde encara l'olor de nou que emanava de tot l'interior. La meua localitat estava situada en el pis superior, excessivament alt perquè el meu vertigen ho suportara. Així doncs, vaig decidir quedar-me en l'antesala, una peça quadrada presidida pel guarda-roba que també atenien les dues dones que feien d’acomodadores, uniformades elegantment amb faldilla grisa, brusa blanca i cabells recollits amb una cinta a joc. Em vaig asseure en el sofà amb el programa en la mà i la disposició a romandre allí durant tota la representació, convençuda que no anava a poder sentir res perquè estava segura que la insonorització estaria a l'altura de la bellesa de l'edifici: fabulosa. Va sonar el primer avís. Va sonar el segon i les dones es van mirar entre elles. Parlaven de mi. Vaig comprendre que estaven pensant com advertir-me que faltaven uns pocs minuts perquè començara l'obra. La meua situació era semblant: com fer-los entendre que el meu pitjor enemic, el vertigen, m'obligava a romandre allí dins. Quan va sonar el tercer, una de les empleades es va dirigir cap a mi i en el seu idioma, que jo no entenc, em va dir que havia d'accedir a la meua localitat immediatament. En el meu idioma, que ella no entenia, li vaig explicar el meu problema. Ràpidament es va dirigir cap a l'escala i davallà amb fúria. Va tornar, em va agafar de la mà i em va estirar perquè la seguira. M'havia trobat una localitat lliure en la planta baixa! Quan em pregunten què és el que més em va agradar de Praga els parle de l’eixerida acomodadora.

Publicat al periòdic el Punt el 24 de febrer de 2008
Publicat al http://depasseig.blogspot.com/ el 12 de febrer de 2009

5 comentaris:

  1. Ací rau bona part de la màgia de l'ésser humà: la comunicació malgrat tot de barreres, la solidaritat... Quina sort, haver-te trobat amb una persona com aquella1

    ResponElimina
  2. Hola, Queti.
    Tens tota la raó. M'alegra trobar-te de nou amb els teus intel·ligents comentaris. Estem a la vora de la campanya electoral!
    D.

    ResponElimina
  3. Això és el que es diu una professional. A Praga precissament vaig decidir passar una estona sense viatjar per Europa per plaer. M'havia menejat molt pel Vell Continent, i a Praga vaig tenir una sensació de déja vu molt forta i un xic desagradable. Amb la globalització, ens hem uniformat i quan viatges pel món "civilitzat" sempre et trobes els mateixos paisatges urbans amb les mateixes botigues i amb la gent vestida a la mateixa moda.
    Precissament, l'experiència em va motivar a escriure un text anomenat Déja-vu (Praga) al meu altre bloc, que ara mateix estic a punt de deixar i que va nàixer a aquell viatge. Et deixe el vincle per si et ve de gust passar-t'hi:

    http://shit-happening.blogspot.com/2008/06/dja-vu-praga.html

    ResponElimina
  4. Home, gràcies. Lamente que tanques un bloc. Has pensat a reutilitzar el material?
    Pel que dius de dejà vu: s'ha de viatjar fent una immersió si només sures, moltes ciutats i no sols d'Europa són intercanviables. També depén molt de l'estat d'ànim de cada dia.
    D.

    Resposta al comentari de Vicent:
    La força de la voluntat!
    D.

    ResponElimina