dissabte, 14 de gener del 2012

ALTA GRACIA

És el nom del poble que va triar Ernesto Guevara Lynch per a instal·lar-s’hi durant uns quants anys i mirar de millorar l’asma del seu fill, el que seria conegut posteriorment i universalment com el Che. Aquesta localitat de la serra argentina és Patrimoni de la Humanitat gràcies a les construccions jesuítiques del segle XVII que encara es conserven. 



El meu marit i jo vam estar-hi un mes d’agost amb el fred característic dels pobles serrans de l’hemisferi sud a l’hivern: insuportable. Viatjàvem amb una furgoneta conduïda per un xofer que també feia de guia. Acabat el tour urbà previst i abans de l’hora per a inciar el viatge de tornada cap a la capital, on ens hostatjàvem, vam poder gaudir d’una agradable estona lliure que vam dedicar a visitar les construccions jesuítiques: l’església, la residència dels capellans, alguns edificis auxiliars i el tallamar. Tots els edificis es conserven en bon estat, de fet continuen en ús com a parròquia, museu, etc. Ja havíem estat a la província de Misiones i havíem visitat altres complexos pareguts —els jesuïtes van escampar les seues missions per gran part del territori actualment ocupat per Argentina, Paraguay, Bolivia i altres—, però a Alta Gracia em va impressionar una obra que no havia vist encara:



 el tallamar, un mur de pedra, arena i calç que fa 80 metres de llargària i que formava part del sistema de retenció d’aigua que van construir per a poder-ne disposar constantment. Ens vam fer les fotos de rigor i entràrem al bar més pròxim per beure un cafè amb llet calent acompanyat del corresponent alfajor. Trobàrem les altres persones de l’excursió que estaven recordant al guia que encara no havíem vist el museu dedicat a la figura del guerriller. Semblava que l’home no tenia massa ganes d’allargar la jornada, però ens hi va portar. Quan ens disposem a baixar del vehicle, ens diu: Bueno señores, no es preciso que bajen porque todo lo que hay dentro es falso. I mamprengué el viatge de tornada.

València, 15 de febrer de 2008
Fotografies d'Ismael Vallès
Publicat al diari EL PUNT el 6 d'abril de 2008

2 comentaris: