dijous, 22 de març del 2012

COMINO

Quan diem Malta no sempre ens referim a l’illa d’eixe nom, sovint ens referim a tot el país, al conjunt de les illes mateses: Malta, Gozo, Comino i els illots.
Malta, al sud, és la major i més visitada de les illes i acull la capital.
Gozo, més menuda, té localitats d’interés i molt belles.
Comino, en canvi, está pràcticament deshabitada: només hi ha un hotel i alguna mínima infraestructura per a acollir els i les  turistes que hi acudeixen a fer buceig i prendre el bany, especialment a la denominada Blue Lagoon, una badia on la mar esdevé una bellisisma piscina d’aigua clara i quieta.


Vaig veure Comino des del vaixell que feia  la travessia de Malta a Gozo. És una illa molt menuda, àrida, extremedament eixuta, on l’únic edific que hi destaca és la torre de guaita, construida a principis del segle XVII. 


Cal recordar que aquest arxipèlag ha sigut un objectiu molt preuat durant segles, al llarg dels quals s’hi van bastir defenses per tot el perímetre costaner. 
Comino (el nom ve de la planta perquè s’hi cultivà en abundància), que ha sigut lloc d’esbarjo i reserva de caça per al cavallers del Temple, és actualment un escenari natural molt buscat per productores cinematogràfiques.

València, 17 de març de 2012

8 comentaris:

  1. Molt interessant, Dolors. M'atrauen molt les illes gairebè deshabitades. A Itàlia em va passar el contrari a Ischia, propera a Capri, davant la costa de Nàpols, jo m'esperava un paradís salvatge i em vaig trobar una petita Alemanya. I en aquest cas, com que no puc concebir el gaspatxo andalús sense comí, millor que millor.

    ResponElimina
  2. No vull desil·lusionar-te, Jota, però per Valetta anavem ensopegant amb una munió de vianants. Era abril i no era Pasqua. Crec que a l'estiu és insuportable. Ara, si hi vas amb la sola intenció d'embarcar-te a Comino... Penjaré una entrada sobre Ischia, illa de la qual pràcticament només recorde l'autobús de tant petat com anava. D.

    ResponElimina
  3. És evident que a partir d'ara no podrem usar el castellanisme "me importa un comino" després de descobrir nous paratges i noves maneres d'entendre'ls (Per cert les fotos estan bastant desenfocades)

    ResponElimina
  4. Anònim, lamente que les fotos no et facen el pes quant a qualitat. De vegades al traslladar-les al bloc perden precisió. D.

    ResponElimina
  5. Ignoraba que Malta tuviera esas otras islas a su alrededor... Me alegra haberme enterado a través de tu mano y las fotos de Ismael. Besos.

    ResponElimina
  6. Malta... Comino... Sembla el rebost de l'avia!

    Deixant de banda la broma, ja m'agradaria a mi haver vist tantes meravelles i curiositats.

    ResponElimina
  7. Bon dia, Isabel.
    Sí, es una sorpresa encontrarte con un archipiélago cuando empiezas a preparar el viaje. Tiene cosas interesantes como la catedral y algunas criptas. Iré colgando más textos sobre ese país.
    D.

    ResponElimina
  8. Doncs, ja tardes a anar-hi. Hi ha molt d'art i sobre tot d'arquitectura militar. Per cert, en l'acudit has oblidat dir que el rebost és "un gozo".
    D.

    ResponElimina