dissabte, 29 de setembre del 2012

HONDARRIBIA


Abandonàrem els Pirineus Atlàntics i baixàrem a Baiona. Des d'aquesta ciutat vam recórrer la costa: Biàrritz, Sant Joan Lohitzune.. fins a Hondarribia, on vam fer parada. En aquest mateix bloc ja he parlat de les  puntes. Hondarribia n'és una. Té una situació privilegiada. Està ubicada a l'extrem de la ria del Bidasoa i deixa al sud Irun, amb la qual està conurbada amb l'ajut de l'aeroport. A l'altra vora, França, Hendaia. La ciutat vella està continguda per les muralles renaixentistes. S'hi accedeix per un pont que salva el desnivell:


Pel mateix motiu, han instal·lat un ascensor , de pujada i baixada, que permet anar de la part alta de la ciutat a la baixa i viceversa sense perdre detall de les vistes gràcies a les parets transparents.


Tot açò ho comente perquè les poblacions basques, en general, estan molt ben dotades de serveis i atencions a la ciutadania que fan la vida confortable. A més són ciutats plenes de vida, amb els carrers sempre ocupats per la gent que va amunt i avall. Botigues obertes, bars que bullen de converses amicals... Hondarribia té un patrimoni arquitectònic de primera magnitud. No vull fer-ne un catàleg però no puc estar-me de recomanar la catedral



i el palau de Carles I. Ací en podeu veure la porta principal:




Aquestes coses de les recomanacions tenen el seu puntet. Cada persona recomana el que més li ha sobtat o el que li és més fàcil reconèixer. Si t'agrada el gòtic, recomanes la catedral gòtica; si tens deler per la gastronomia, el restaurant que t'entusiasma i on has fet algun àpat. I així successivament.



Nosaltres ens vam instal·lar a un dels càmpings que té la ciutat (un altre servei imprescindible, en aquest cas per a les persones que visiten Hondarribia), concretament el que està al començament de la carretera que puja al mont Jaizkibel. N'hi ha un altre junt al far que es veu a la foto anterior. La muntanya que envolta el far d'Hondarribia té unes vistes magnífiques... si tens sort de visitar-lo un dia clar, sense pluja ni boira. Tot i que faça el  que nosaltres, la gent del Mediterrani, denominem mal oratge  sempre trobes excursionistes a peu o amb bicicleta per allà on vages. 




Vam eixir, camí de Donostia, a través del mont Jaizkibel i vam fer una parada per a visitar l'ermita de Guadalupe. Hi ha una imatge de la mare de Déu que es venera des del segle XVI  (segons qui, et diran que la data encara és anterior) i entra en competició d'antiguitat amb la d'Extremadura. En tot cas, l'ermita  és l'excusa perfecta, com el far,  per a pujar al mont Jaizkibel i contemplar les panoràmiques, esplèndides mires on mires.

Part del viatge de juliol de 2012
Fotos d'Ismael Vallès

2 comentaris:

  1. Pel que es veu a la foto, el palau de Carles V és ara un hotel, però què són eixes coses de color de carabassa que hi ha als brancals de la porta?

    ResponElimina
  2. Doncs, no ho recorde. El que sí puc dir és que és un Parador Nacional i potser ornamenten amb alguna intenció que se'ns escapa.

    ResponElimina