dimecres, 1 de maig del 2013

Tango a San Telmo


He vist recentement la pel·licula danesa Noche de vino y copas, d'Ole Christian Madsen. 

L’acció es desenvolupa a Buenos Aires, ciutat que conec i sobre la qual he parlat alguna vegada en aquest bloc. El personatge que interpreta Adriana Mascialino ha sigut una gran balladora de tangos i el director ens en regala un. Eixa escena em va recordar l’assaig que el meu marit i jo vam presenciar a l’hotel  del barri de San Telmo que Beatriu, la nostra filla, ens havia reservat per proximitat a sa casa. Jo vaig escriure aleshores: “Es tracta d’una empresa sindical: ATE (Asociación de Trabajadores del Estado). Pot hostatjar-s’hi qualsevol persona, però està pensat per donar allotjament als membres del sindicat que visiten Buenos Aires. No serveixen ni desdejuni, ni dinar ni sopar. Tampoc no hi ha bar o cafeteria. En canvi, hi ha una cuineta amb nevera, microones, aigua (calenta i freda), tasses, plats, coberts, gots i tovallons de paper. Tot això perquè els hostes puguen utilitzar el menjador (quatre taules amb les corresponents cadires) per a fer els àpats que els vinga de gust amb el menjar que porten. Així que nosaltres teníem en la nevera el nostre desdejuni i el nostre sopar sempre a la nostra disposició. Hi havia fins i tot unes etiquetes adhesives per a marcar cada paquet, cada botella, cada bossa amb el número de l’habitació. Els usuaris estàvem obligats a torcar la taula, deixar els utensilis en el lloc adequat perquè el servei de neteja ho escurara i a tirar les deixalles al poal. Nosaltres estàvem encantats amb els sistema. Durant els matins no solia haver ningú al menjador de manera que, si no eixíem, solíem instal·lar-nos a una de les taules (la més pròxima a l’estufa) i fèiem servir l’espai com a sala de lectura. Contràriament, les vesprades eren tumultuoses. Uns miraven la televisió, altres bevien mate i tots parlaven. Així vam conèixer, per exemple, un home de Chubut que anava a la capital per raons mèdiques i una parella de Neuquén, balladors de tangos, que participaven en el certamen mundial que casualment se celebrava a Buenos Aires durant els dies que nosaltres hi vam estar. No van guanyar. Ningú no ens vam estranyar: a ell li faltava un ull i ella solament portava un mes aprenent a ballar. A més tenien una edat superior als seixanta anys i competien amb joves, lògicament més àgils i lleugers. Interpreten un tango clàssic lluny de les piruetes que han popularitzat aquest ball. Practicaven en una sala d’actes del mateix hotel i ens convidaven a acompanyar-los. Unes vegades no els funcionava el radiocasset i altres es queixaven de no poder ballar sobre moqueta. Però tenien molta il·lusió, estaven molt alegres i contents de poder participar. La dona em va dir que encara que guanyaren, els diners del premi no pagarien ni el vestit. A banda, havia comprat les sabates i havia fet les despeses del viatge i de l’allotjament. Em va confessar que en xafar la pista ja era feliç, que ja estava premiada.”. Si aneu a veure la pel·lícula ho comprendreu millor.


4 comentaris:

  1. M'he emocionat llegint el text, quina il·lusió eres capaç de transmetre amb les paraules, m'imagine els dos aprenents de ballarins probant moviments damunt la moqueta polsosa de l'hotel...
    Que bé escrius, mare meua!! (mai millor dit)

    ResponElimina
  2. Polsosa, arrugada, fosca... és tot molt patètic. Però, en fi, supose que és com tantes altres coses: ho has d'entendre.

    ResponElimina
  3. Patètic si, però interessant i vívid!

    ResponElimina
  4. Vívid? Si ho dius per la narració, gràcies. Si ho dius per la història: quasi tètrica. Els havies d'haver vist! Si veus la pel·lícula, ja ho dic en el text, ho entendràs. Jo vaig presenciar un tòpic, per tant és la realitat.

    ResponElimina