dimarts, 14 de gener del 2014

Sot de Chera

Aquesta població és probablement un del llocs d'estiueig més conegut entre la gent de València. També, el poble i la zona, són un clàssic de l'excursionisme. És molt interessant llegir el que en diu J. Soler Carnicer en el primer volum de  Rutes Valencianes (Papers bàsics 3 i 4). Crec que encara es pot trobar la publicació.


A més, el  2007 es va crear el Parc Natural de Chera-Sot de Chera que acull també la seu  del Parc Geològic de Chera. És un lloc d'aigua (riu Sot o Reatillo) i un lloc d'alt interés geològic.


Es tracta de la dita València xurra, la que parla castellà per la situació geogràfica. Vaig visitar la zona no fa molt. És molt agradable. Hi trobes vinyes, garroferes, ametlers i fins i tot tarongers (ja he dit més amunt que és un lloc d'aigua com indica el significat dels topònims). Hi pots fer senderisme, pesca, escalada, gaudir de la flora: impressionants els baladres que del no res poblen el barranc de La Hoz. 

Al caliu de l'embassament de Buseo es va construir una zona de serveis (pic-nic, acampada...) al llarg de la pista que du al pantà. Puc donar fe que estava plena, que hi havia molta gent que passa allà els caps de setmana amb la tenda de campanya gaudint de la natura. Vam veure grups de persones que feien excursions nocturnes, amb llanternes. Unes altres, amb prismàtics, observaven tot el dia les aus que solquen el cel.

Una de les coses que hi vaig aprendre és que la presa de Buseo es va construir entre 1903 y 1915 en el curs del riu Chera per a ús agrícola. Durant la seua construcció es va redactar el pla hidràulic de 1912, que va dur a la construcció de l'actual pantà de Benaixeve, ja amb producció d'electricitat.



Actualment el pantà de Buseo, menudet, és un atractiu turístic més de la zona. No deixeu de visitar Chera i Sot de Chera, pobles amb moltes fontetes i llavadors. El trajecte és molt bonic, molt tranquil; les zones d'acampada estan ben dotades; si aneu durant la tardor veureu caducifolis, no molts, però els suficients per a alegrar-vos la vista amb els colors de la natura.

Fotos: Ismael Vallès (http://ismaelvalles1.blogspot.com.es/ i http://ismaelvalles.blogspot.com.es/)

6 comentaris:

  1. Aprofitant la informació plaent sobre aquest parc potser caldria puntualitzar dues coses: Una constatar la carretera un tant perillosa que uneix Chera amb Sot de Chera. És molt estreta i conté moltes revoltes, és un enllaç difícil si es troba un cotxe de cara.
    Pel que fa a les referències comarcals. En la pàgina web del Parc, caldria que el text hagués dit que el parc és troba als Serrans, una comarca valenciana des de la fundació del regne de València i no com es diu a la informació oficial un espai "entre Los Serranos y Requena Utiel".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veus? La memòria és amable. No recordava la carretera i ara que ho has dit em ve a la ment el paisatge i no el perill. Gràcies per millorar la informació.

      Elimina
  2. Jo sabia que algú va dir que el paradís terrenal estava situat a Chelva, també als Serrans, però ara veig que tenia una sucursal a Sot de Chera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, no és per tant. Parle d'una zona agradable, tranquil·la, amb una certa bellesa... però el paradís...

      Elimina
  3. La verdad es que, al conocer tu tierra, me estoy perdiendo unos lugares preciosos! Gracias a tu publicación he descubierto un lugar precioso! Incluso, he visto en la web, imágenes del pueblito que es muy bonito. Ya veré cuando visito España, espero que pronto, aunque aún así, la visita que pueda yo hacer será limitada, por distancia, tiempo y costos. Seguramente, si no está en la ruta prevista, este será uno de esos lugares que me perderé. Abrazo, Dolors!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por tu fidelidad con este blog. Nos escribiremos pronto para que me digas cuándo vienes exactamente. Ahora publicaré dos artículos del viaje a Polonia dels 2005. ¿Conoces Polonia? Te recomiendo que leas la Marcha Radesky, novel·la de Joseph Roth, si has de viajar por el antigui imperio austro-húngaro. Besos.

      Elimina