dilluns, 31 de març del 2014

Almenara-Puras i Olmedo

No fa molt vaig visitar amb un grup d'amigues i amics de passejades (tenim el costum, cada primer diumenge de mes, d'eixir a conéixer tots els racons possibles de la ciutat de València) l'exposció Villa Cornelius, la vida rural en època romana al Museu de Prehistòria. Vaig aprofitar un moment de distensió per a recomanar la vil·la romana de Carranque, que ja vaig comentar en aquest mateix blog. Aleshores una amiga va afegir la seua recomanació: la de la vil·la romana de La Olmeda, a Palencia. El meu marit i jo vam decidir aprofitar les falles per a fer eixe viatge. Ens vam posar a documentar-nos i vam saber que també a la província de Valladolid hi havia restes de villes romanes. He usat província perquè és així com solen entendre's a Castella per a referir-se al territori i per la forta presència de les diputacions provincials en la vida quotidiana dels pobles que hem visitat. Així doncs vam dibuixar el viatge i vam començar pel Museo de las Villas Romanas y la Villa Romana de Almena-Puras (Valladolid). En aquesta primera foto teniu l'entrada a l'edifici principal amb el logo MVR.



L'organització suggereix l'ordre per a visitar el complexe. Començàrem per veure el vídeo en la sala d'actes; a continuació, la casa; després, la reconstrucció de la casa  i, finalment, el museu. La casa romana és la part més luxosa de tota la vil·la, és on vivia la família propietària. El que queda actualment és el traçat de l'edifici, la separació de les habitacions i els mosaics amb què decoraven el terra. Sembla que les administracions pertinents no tenen diners per a continuar excavant i sospite que estaran molts anys mostrant el mateix ja que no podran afegir ni noves peces al museu ni noves explicacions a les troballes. És molt curiosa la reconstrucció que han fet de la casa, tot i que més menuda de l'original que representa. Així, podem veure la recreació d'algunes de les dependències. Soprenen les letrines: eren comunes, cada persona asseguda al costat d'una altra mentre parlaven o feien negocis. Ací baix teniu la reconstrucció del triclini. Com sabeu, el triclini és el moble i també l'habitació.



Quan vam acabar de veure la recreació de la casa i el museu (gran, molt ben distribuït temàticament i molt instructiu) vam donar per acabada la visita al complexe i continuàrem el recorregut que havíem previst. 

Vam visitar el nucli urbà més pròxim, Puras. És un pobliu molt menudet, sense cap interés més enllà de la contemplació del paisatge, esguitat ací i allà de parcs de plaques solars i d'aerogeneradors. Com continue la política destructiva de l'actual ministre d'Indústria aviat serà impossible veure'n més! Mireu quin taulell més encisador amb errors de puntuació i abreviacions raretes:






No vam voler donar per acabat el nostre viatge a través del a N-601 (d'obligat coneixement  per a qui mitifica la  road 66) sense visitar Olmedo. Una ciutat preciosa, una gran troballa. La frase publicitària més coneguda és la que qualifica Olmedo com a la villa de los siete sietes. Efectivament té set fonts, set places, set esglésies, set convents....




També publiciten molt la casa del seu famós cavaller, les muralles i el Parque Temático del Mudéjar. És una ciutat tranquil·la. Solament li pose una pega: fins les 11 del matí no hi ha res obert, ni el parc temàtic!


10 comentaris:

  1. La vil.la romana d'Almenara-Puras és un miracle de conservació, com tants jaciments arqueològics. Per fortuna s'ha conservat la base de la vil.la i alguns preciosos mosaics; l'adminstració castellana ha cobert el que queda i un petit museu arreplega algunes restes. Conservació, etudi i exposició al públic del patrimoni cultural és admirable i mostra la cara amable dels humans els d'ahir i els que ara valoren i conserven etapes ja mortes en part i encara vives. Dolors Jimeno és dona noticia i això és també una gràcia i una sort.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies. Havia d'haver dit una de les coses que més m'agrada comentar: l'aparició dels tractors en l'agricultura castellana... però ho deixaré per a una altra entrada d'aquest mateix blog.

      Elimina
  2. Jo també he estat a Olmedo, però en un dia amb oratge de pluja, fred i vent, i quasi no recorde res, llevat d'allò de Lope de Vega "de noche le mataron, al caballero / la gala de Medina, la flor de Olmedo"...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per aportar els versos. Ara sembla que amb això del parc mudèjar li fan competència al cavaller.

      Elimina
  3. Hola Dolors! Sabes que cuando finalmente pueda viajar a España, si me sigo agendando los sitios que tú recomiendas, me tendré que quedar a vivir allá para conocerlos todos! Ja! He visto Olmedo en imágenes de la web, y parece muy bonito! Qué suerte tenéis de poder pasear por estos lugares y rincones. Gracias por compartirlos. Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, Olmedo (ya sabes, Lope de Vega, El caballero de Olmedo: de noche le mataron, al caballero / la gala de Medina, la flor de Olmedo) es muy bonita. Es para vivir tranquilamente.
      Patzy, ¿por qué no envias un correu anunciando tus entradas en tu blog?. Besos.

      Elimina
  4. Respostes
    1. Gràcies, Xelo, per visitar-me. Parlar i escriure sobre viatges m'agrada molt, ja ho veus, i si a més vos agrada llegir-me, jo estic ben pagada. Ara ja estic pensant on pondrem l'ou a Pasqua i a Sant Vicent. Una abraçada.

      Elimina
    2. Sonia García artenin3@gmail.com

      20:56 (hace 15 minutos)

      para dolorsjimeno
      M e encantaria sumarme a las visitas que haceis de vez en cuando rescatando lugares de Valencia que olvidados o desconocidos no forman parte del presente de mi vida.

      El viaje a Olmedo , Puras etc quiza me podria acercar cuando este año vaya a Toledo, por el motivo de la exposición del Greco.Seguro que tú y muchos de tus lectores lo vais a hacer tambien. Teneis pensado una visita de grupo?

      Si organizas algo me lo haces saber y si el grupo es abierto quizas me pueda añadir, puedo ir acoplada al carro de intendencia o a la plaza que este vacante : atrezo , abanicar , llevar mapas .........El caso es que me gustaria ir más de una vez.
      Un abrazo y una gozada los apuntes -tentaciones de tus salidas.

      Elimina
    3. Hola, Sónia.
      Gracias por tu entusiasmo. Ya hemos estado en Toledo. De hecho lo podrás leer en una próxima entrada, creo que en la del 1 de mayo. Besos.

      Elimina