dimecres, 1 d’abril del 2015

Spello

Bellíssima localitat umbriana separada per poc més d'una trentena de kilòmetres de la capital, Perugia,  i de la qual ja vaig parlar en aquest mateix blog en l'entrada d'Assisi

Spello té com a lema turístic: Città d'arte e dei fiori nel cuore dell'Umbria. És exacte: tot ple de monuments i de  floretes i molt ben situada entre totes les altres localitats d'aquesta regió que té poc a envejar a la famosíssima Toscana. S'escampa sobre un turó suau on no destaca cap edifici que altere la fesomia medieval. La fotògrafa  i gran bloguera argentina Patzy ha escrit molt sobre Itàlia i ha retratat la ciutat de manera apassionada. Vos recomane que visiteu el seu espai



Fa mesos, referint-me a la primera vegada que vaig visitar Spello, deia que "és una ciutat menuda, preciosa, referència per a pujar al mont Subiaso". Ben cert tot, però la segona vegada la vaig trobar més preciosa encara del que la recordava. És allò que he comentat tanes vegades: cada viatge és diferent i, si és molt llarg, tavessem per diferents estats d'ànim, incloent-hi la distorsió de la percepció. A banda, poden haver circumstàncies més prosaiques com l'oratge, el dia de la setmana, el cansament, l'hora del dia, etc.


És una ciutat orgullosa del seu passat romà, l'antiga Hispellum, i del seu oli. Amb moltes esglésies que amaguen sopreses de la categoria de les obres de Pinturicchio i Perugino. En una d'elles em vaig trobar un fresc que representava sant Josep  acceptant la maternitat de Maria, un tema que jo no recorde haver vist abans i que em va sorprendre molt.

Desitge que quan aneu a Itàlia no oblideu aquesta ciutat  i, si podeu, visiteu-la. A nosaltres ens la va recomanar  el professor de la Universitat del Molise doctor Giancarlo Ranalli i sempre ho recordaré.



Fotografies d'Ismael Vallès, que recullen dos excel·ents aspectes de la ciutat.

8 comentaris:

  1. De la recomació de visitar la ciutat, en faig el meu propòsit. Sens dubte és una ciutat ben bonica i pel que sembla deu ser molt agradable passejar pels seus carrers i places. La porta de l'església que hi ha a la foto -sembla que és Santa Maria la Maggiore-, em recorda a certes portalades neoclàssiques que podem trobar a la ciutat de València. Caldria preguntar a Vicent Mateo, per veure què en pensa. He entrat al blog de la Patzy, i realment paga la pena el que s'hi pot trobar. Boccato di cardinale! Gràcies Lola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que més agrada d'aquest blog: els comentaris. No he identificat la foto i ho has fet tu. Gràcies. Pel que fa al blog de l'amiga argentina, estic preocupada. Des del mes de febrer està parat. En fi, esperarem altres entrades. Igual ara està viatjant. Auguri, bona pasqua!

      Elimina
  2. També caldria recordar que, als frescos de la capella Baglioni, obra del Pinturicchio que es pot contemplar a l'interior de Santa Maria Maggiore, estan retratats alguns dels personatges més cèlebres de la família Borja: Lucrècia, Cèsar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvingut, Ximo, al blog. Com sempre dic, els vostres comentaris completen la informació, ja que jo no en done massa. El que faig és evocar el meu viatge i suggerir-vos alguna visita. Un abraçada.

      Elimina
  3. Pel que a mi respecta, i sense ser definitiu, pense que la tal portada sembla de transició del renaixement al barroc, pel frontó corbat partit i les boles, encara que caldria poder veure millor els relleus dels brancals i la llinda. Intentaré documentar-me.

    ResponElimina
  4. He intentat documentar-me, però m'he cansat de llegir les mateixes quatre dades repetides literalment una i altra vegada. Malgrat tot, en algun cas he llegit que l'església va ser prou refeta el 1644, potser la portada siga d'aquest moment, i també potser que a la llinda es va reaprofitar algun relleu romànic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És encertat el que dius. Pel que fa a les mateixes informacions repetides en uns llocs i uns altres... això és la trampa d'internet. T'hi pots documetnar però has de saber buscar també en altres fonts més fiables i, sobre tot, has de viatjar.

      Elimina