dimecres, 30 de desembre del 2015

Festa de la infantesa


He volgut deixar testimoni en aquest blog d'una iniciativa fantàstica que, de la mà de Cristina Escrivà Moscardó, s'està portant a cap des de fa unes setmanes. Amb aquesta entrada pretenc convocar-vos a la cavalcada laica del proper dia 3 de gener. Si més no, assistir a la cirera del pastís de commemoració republicana en favor de la infantesa! Així que, ací teniu el cartell amb tota la informació necessària i, a continuació, el text que Cristina ens brinda generosament i que cal llegir per no oblidar tantes i tantes coses bones del passat.




Un diàleg entre el Dia del nen de 1936 i la Festa de la infantesa de 2015
Cristina Escrivà Moscardó

Aquest projecte pretén fer visibles determinades actuacions que es van realitzar durant la República en guerra.
Perquè fer desaparèixer de la història d'Espanya moltes de les activitats dutes a terme per la Segona República, és una forma de negació de tot el positiu que va esdevenir en aquest temps. Dins d'aquesta actitud duta a terme pel Ministeri d'Instrucció Pública de 1936 es troba el patrocini de la “Setmana de l’Infant”, idea que va sorgir des de les organitzacions antifeixistes, per desterrar la por de la guerra que va arribar a traumatitzar la població infantil, assegurant que l'Estat protegia als nens. Una de les experiències republicanes més entranyables i desconeguda, en un temps on la participació dels ciutadans en els assumptes públics era usual.
“La Setmana de l’Infant” va concloure el dia 7 de gener de 1937 amb una cavalcada nomenada “Dia del nen”, organitzada per l'Ateneu Popular (Ateneu Mercantil) amb l’ajut de totes les organitzacions antifeixistes, amb la col·laboració entusiasta d’artistes plàstics i dels consells municipals de l’entorn de la ciutat de València.  
Enguany, la Societat Coral el Micalet recupera la Setmana de la infància i la Festa de la Infantesa, festa del solstici d’hivern que es va celebrar a València en gener de 1937.
El 14 de desembre es va fer la presentació oficial del proyecte a l’Aula Magna de l’edifici de la Nau de la Universitat de València.
S’ha imprés un conte, escrit per Cristina Escrivà: “Les 3 Magues de gener” il·lustrat per Román Sánchez, així com una unitat didàctica i unes xapes commemoratives. A més, al llarg de desembre, s’han fet activitats de reciclatge (Juanito Maraca) i papiroflèxia (Francesc Duart) per als grups escolars que han visitat l’exposició “L’amor als infants”, que romandrà oberta fins al dia 7 de gener.
El dilluns 28 es va celebrar un concert matinal al Teatre Micalet amb la participació del Xiquets Cantors Divisi i la Coral el Raconet del Micalet, amb el Grup de Cambra Marxant, interpretant set cançons que s’havien escoltat en els actes de 1937, també s’han llegit set poemes de: Manel Alonso, Marc Granell, Isabel García Canet, Lluïsa March, Francesc Mompó, Vicent Penya i Lluis Roda. La idea és publicar un poemari al desembre de 2016, a més de compondre la música... i, si es pot, acompanyar l'edició amb dibuixos, com es va fer l'any 1937.
La cloenda de la Festa de la infantesa serà el dia 3 de gener amb una cavalcada. Més de 300 coloracions de persones altruistes participaran contribuint a donar alegria a l'acte, que s'iniciarà a les 12h, des de la seu de la Societat Coral el Micalet (carrer Guillem de Castro, 73) finalitzant a la plaça del Ajuntament on, les  Tres Magues de Gener (Rosa Roig, Manola Roig i Llum Fos), des del balcó de l'Ajuntament, dirigiran unes paraules.
Les Tres Magues: Llibertat, Igualtat i Fraternitat, representen tres principis bàsics de la nostra manera de veure el món. Llibertat per poder expressar lliurement i críticament totes les idees, Igualtat de tots davant la llei i la Societat, per damunt de races creences i sexe i Fraternitat (sororitat), per compartir amb tots aquells que ens necessiten totes les meravelles del nostre món.
Aquesta cavalcada, laica, vol ser un complement a les festes d’hivern. Entre tots i totes farem història.


6 comentaris:

  1. És fascinant llegir que feu un acte laic com aquest,amb les bases republicanes. Dolors teniu un país viu i imaginatiu. Què deu tenir aquesta llenca de terra enganxada al mar, que va oferir a la bella llengua que compartim una meravella poètica intensa, i mots com aquests 'Jo són aquell qui en lo temps de tempesta, quan les més gents festegen prop los focs e pusc haver ab ells los propris jocs, vaig sobre neu, descalç, ab nua testa(...)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Assumpció, transmets una gran alegria amb aquests comentaris. Moltes gràcies per il·luminar aquest blog.

      Elimina
  2. Una iniciativa molt interessant, democràtica i recuperadora de la memòria històrica, que potser també podria extendre's a més àmbits. Felicitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Vicent. Jo no hi he intervingut, però conec la iniciativa des del principi gràcies a la il·lusió de Cristina Escrivà. Com que ho considere una cosa magnífica, he volgut divulgar-ho en la mesura de les meues humils possibilitats. Bon any!

      Elimina
  3. Moltes gràcies per assabentar-nos, Dolors. Una molt bona iniciativa que vaig a compartir immediatament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per visitar el meu blog, és tot un honor. L'ajuntament hi participa, si més no cedint el balcó. Com és que no ho sabies?

      Elimina