dijous, 14 de maig del 2020

Torrevieja





Dir Torrevieja és recordar aquell concurs, o potser concursos, de la televisió on rifaven un apartament... Acabada d'escriure esta frase, tot encetant el text per a publicar en el blog, emeten per la televisió un nou capítol de la sèrie El Ministerio del tiempo que, curiosament, incloïa una referència a l'antic programa Un, dos tres. Una parella de  concursants esdevenen protagonistes del citat capítol en resultar guanyadora de "un bonito apartamento en Torrevieja". Es tractà d'una estratègia de difusió turística de primera magnitud.

Torrevieja és una població molt agradable de visitar amb una història curta i interessant. Vaig poder recórrer-la amb un guia el mateix dia que l'Oficina de Turisme començava el servei de visites en grup. El xic ho va fer la mar de bé, explicava amb la solvència d'un professional tot i ser la primera vegada que ho feia. 




La ciutat va nàixer en el segle XIX a causa de l'aleshores incipient indústria de producció de sal. En acabar esta referència fundacional el guia ens mostrà el Conjunt Històric Monumental de les Eres de la Sal, on els treballadors carregaven les barques per a dur la sal als vaixells ancorats un poc més lluny, atés que la badia no tenia les condicions per a rebre'ls al moll de càrrega. Les primeres instal·lacions daten de finals del XVIII.

Un espai històric molt ben conservat avui en dia gràcies a les reconstruccions necessàries de 1997. Actualment, entre altres usos culturals, el dit espai acull la celebració del Certamen Internacional de Habaneras y Polifonía, d'Interés Turístic Internacional i Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana. Vos transcric l'havanera més famosa:


Es Torrevieja un espejo
Donde Cuba se mira
Y al verse suspira
Y se siente feliz

Es donde se habla de amores
Entre bellas canciones
Que traen de Cuba
Su alma y sentir

Entre las olas tatuada
Vienen las habaneras
que son de la Habana
Mensaje de amor

Y es con tus suaves caricias
A la vez que la brisa
Besa la playa con una canción

Es Torrevieja divina
Es con su cielo sin par
Eres embrujo, canto de amores
Plácido ensueño
Para el que busca soñar junto al mar

Es Torrevieja divina
Es con su cielo sin par
Eres embrujo, canto de amores
Plácido ensueño
Para el que busca soñar junto al mar



És molt agradable el passeig marítim de Torrevieja, la nostra Torrevella, la ciutat més poblada del Baix Segura. Hi ha diverses escultures i bancs ornant l'espai que hi ha entre la vora de la mar i els esculls artificials protectors. La més famosa és la Bella Lola, que té dues versions de la mateixa escultora, Carmen Fraile. Òbviament, per l'omnipresent tasca marinera, fan referència a una dona que acomiada el seu home quan ix a navegar i una altra que el plora perquè no torna. N'hi ha alguna interpretació més i llegendes per a triar.

Per últim voldria fer una referència a la llengua. A la població parlen castellà però molt a prop parlen valencià. Per aixó la coneguda dita:

Les xiques de Torrevella al cresol diuen candil, a la finestra, ventana, i al julivert, perejil.

(La imatge és d'internet)

8 comentaris:

  1. Respostes
    1. Vicent, com ets tan ràpid? Si no t'haurà donat temps a llegir-lo! Gràcies pel teu comentari

      Elimina
  2. Sí, com diu Vicent, un relat amb molta sal i molta música. Gràcies per compartir

    ResponElimina
  3. Gràcies Dolors, una Torrevella tant nostra i sovint tant llunyana...

    ResponElimina
    Respostes
    1. El sud del País és desconegut en general per a la majoria de la gent valenciana. Una llàstima. Certament Torrevella és interessant, mereix una visita. Com saps, el blog no és una guia turística i no he afegit més informació. Gràcies, Sal·lus.

      Elimina
  4. Ma mare va naixer a Torrevieja i eixa cançó li la cante molt sovint per a que recorde el seu poble ja que te alzheimer i no te records. A tingut una gran il.lussió molt salada como les aigües de les plages de Torrevieja.

    ResponElimina
  5. Hola. Gràcies per la visita. M'alegra molt el que contes. Una abraçada (o colzada)

    ResponElimina