dissabte, 17 d’octubre del 2020

Els poetes de l'Àrtic

 

He volgut imposar-me un deure: llegir un llibre sobre la població de Groenlàndia. Un deure molt amable, per cert. La cosa ha  vingut per la divulgació que fa Francesc Bailón Trueba de les seues activitats com a antropòleg, escriptor, aventurer... a través de conferències i llibres principalment. La coneixença d'aquest estudiós prové de la meua participació en el llibre de relats colelectiu EXPERIÈNCIES DE VIATGE, editat també per NOVA CASA EDITORIAL, volum en què  Francesc, curiosament,  no va participar però, com que l'editorial fa que qui hi hem publicat esdevinguem una mena de família, vam començar a mantindre una certa relació a través dels correus electrònics. Em vaig sentir atreta pels seus  coneixements sobre aquest poble dit tradicionalment  esquimal, una cultura que sempre m'ha despertat un cert interés des que, de molt joveneta, vaig seguir unes publicacions de Miguel de la Cuadra Salcedo. Ara bé, de cap de les maneres amb la profunditat i autoritat de Francesc Bailón tot i que la divulgació lleugera fa el seu paper i ens prepara per a accedir a estudis de gran volada, com ara el llibre que ens ocupa.

ELS POETES DE L'ÀRTIC. HISTÒRIES DE GROENLANDIA, de Francesc Bailón Trueba, traduït al català per Abel Carretero Ernesto, està molt ben presentat i introduït per l'autor a través d'unes pàgines incials sinceres i emotives, textos que transmeten la gran passió d'aquest home pel que fa. No penseu que és visceral, donant a aquest adjectiu un sentit negatiu o tou. Francesc és exhaustiu i precís. Amb formació universitària (llicenciat en Antropologia cultural) té en el seu compte  més de dues desenes d'expedicions àrtiques i ha viatjat arreu del món buscant documentació sobre el poble inuit. D'un gran prestigi internacional ha assessorat diversos documentals  i obres de teatre. Potser sonarà més la pel·licula d'Isabel Coixet NINGÚ VOL LA NIT, on apareixen personatges del llibre.

ELS POETES DE L'ÀRTIC està estructurat en tres parts que l'autor explica molt bé per a facilitar-nos la navegació per les seues pàgines. Podem llegir la història de l'expedició de John Ross, a principis del segle XIX (en cursiva per deixar-ho més clar), el viatge objecte del llibre del mateix Francesc i totes les notes complementàries independentment. 

A banda de l'agilitat narrativa i l'interés de la història del poble de Groenlàndia, ens acompanyen mapes fets pel mateix autor, taules demogràfiques, fotografies (hi trobem tres àlbums), etc. A poc a poc i de manera amena, ens va donant informació filològica i sobretot històrica de tot allò que considera indispensable per arribar a un coneixement el més exacte possible d'aquesta cultura de la qual sabem la superficialitat: trineus amb gossos, frecs de nassos i iglús. Una de les coses que deixa més clar és que no es tracta d'un poble uniforme.

Tot plegat, el llibre d'un dels majors especialistes a nivell mundial. Molt recomanable pel contingut i per la manera de presentar un treball d'investigació de molts anys i que encara continua.

8 comentaris:

  1. Arribes amb les teues lectures fins als llocs més recòndits. Molt interessant.
    Gràcies.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diuen que la lectura és la millor manera de viatjar. En tot cas és la més sostenible. Una abraçada, Pura.

      Elimina
  2. Molt interessat el tema, una bona manera de conéixer món, i com molt bé dieu la millor, jo em permet afegir-hi que, donats els temps que corren, la més segura...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament. Si una persona tan preparada i documentada com Francesc ens fa el viatge, això que tenim.

      Elimina
  3. Quines ganes de viatjar cap a Groenlàndia, per mitjà de l' obra "Els poetes de l' àrtic" de Francesc Bailón Trueba.
    Ho sé, Dolors Jimeno Montesa. Llegir un viatge és anar pels camins del món que fas teus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com hem dit en els anterior comentaris, ara és moment de viatjar a través dels llibres. Una abraçada, Assumpta.

      Elimina
  4. Interesantísima reseña para un libro que se me antoja fascinante. Un abrazo.

    ResponElimina
  5. Gracias, Isabel. Estoy contenta pq me acaba de felicitar el autor. Si te gustan los libros de aventuras y de culturas lejanas, éste es imprescindible

    ResponElimina