dimecres, 10 de març del 2021

El mural literari del Passeig del Batà de Muro

Muro, situat en una comarca de gran tradició d'indústria tèxtil, va transformar fa molts anys l'espai per on corria l'aigua que feia moure el batà, en un passeig, el Passeig del Batà, un carrer de vianants ben agradable que, fa uns pocs anys, va ser ornat amb pintures murals de l'artista José Antonio Espinar.



Darrere de la paret on s'assenten les pintures hi ha un terreny curull de xops que acaba d'adquirir l'actual ajuntament gràcies a l'esforç dels anteriors equips municipals. Fins ací bé. Però, ves per on, en una entrevista a l'alcalde en el programa NTC Comarques d'À Punt, aquest senyor diu que el mural pot ser enderrocat per a ampliar l'espai acabat d'adquirir perquè "l'autor encara viu, no s'ha mort, i pot tornar a pintar". És textual, podeu veure el vídeo del programa. N'estic espantada. Les frases haurien de passar a encapçalar una antologia de despropòsits. Diu que l'autor està viu i, amb  l'urc de qui està ben pagat de si mateix, rebla:  no s'ha mort. 

Així que jo he pensat que, darrere d'aquest menyspreu a la creació artística i literària, haurem de protegir les nostres biblioteques personals per si ens cremen els llibres dels autors vius perquè, segons el pensament del senyor alcalde, es poden tornar a escriure.

El possible enderrocament del mur ha disparat les alarmes de molta gent i d'institucions culturals. Em prenc la llibertat de manllevar un fragment del manifest Salvem els murals literaris de Muro que ha llançat la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat:

L'equip de govern de l'Ajuntament de Muro d'Alcoi, governat des de les últimes eleccions per una coalició PP, Ciudadanos i dos regidors no adscrits, entre ells l'alcalde (abans d'Esquerra Unida), han iniciat un procés participatiu per a decidir l'ús de la zona coneguda com àrea del Batà. Han adquirit uns terrenys que fiten amb la paret dels murals literaris i tenen la intenció de construir un parc i una sèrie d'equipaments urbans. En el procés participatiu es pregunta què fer amb els "Murals Literaris", vora deu murals de gran format obra de l'artista Antoni Espinar. Hi estan representats els nostres escriptors clàssics, cronològicament (Ramon Llull, Bernat Metge, Ausiàs March, Sor Isabel de Villena... a més d'alguns del segle XX, Estellés, Joan Valls, Ovidi Montllor...)

Quin privilegi poder passejar en companyia de la literatura! La funció didàctica és extraordinària. Si tot va bé, no tiren el mur i la proposta d'ampliació prospera, podríem tindre una continuació  mural dedicada a les dones escriptores. Com de ben acompanyada que es trobarà Sor Isabel de Villena! 

El nou espai podria albergar molt fàcilment un hortus conclusus, un jardí tancat al qual s'accediria per la porta ja existent entre les pintures.  Estos jardins tancats, de gran tradició europea, tenen la virtut de poder acollir espècies vegetals molt diverses ja que els murs que l'envolten  protegeixen, amb  les cures pertinents,  fins i tot les al·lòctones. Ja tenim els murs perimetrals i la porta,  que es poden restaurar i enfortir interiorment. Només cal que hi entre el  personal de botànica i jardineria.

 Definitivament, el mural literari de Muro s'ha de mantenir al lloc actual.

---------------------------------------------------------

Està publicat a https://www.aramultimedia.com/salvem-els-murals-literaris-de-muro

També el podeu llegir en castellà a https://www.fundacionhugozarate.com/el-mural-literario-del-paseo-del-bata-de-muro/.

6 comentaris:

  1. Un gran article, que posa de manifest el despropòsit d'aquest equip de govern, que té la voluntat política, només de plantejar-s'ho, de enderrocar un patrimoni i una obra d'art única. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. La cultura,la veu del "nosaltres" no mai pot estar afònica,ni silenciada.Una abraçada

    ResponElimina
  3. Però quina mania tenen als murals. Dic jo...l'art dels artistes vius no té valor? Eixa peersona d'on ix... ja h'he adherit al manifest fa dies, em va enviar ACPV. Lluitarem pel seny de la humanitat!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari. La mala política institucional versus moviments ciutadans o moguda ciutadana. Doncs, si has ober l'enllaç del manifest, este alclade era (perquè el van expulsar) d'EU però el PP li donà l'alcaldia a canvi del vot.

      Elimina