dijous, 5 d’agost del 2021

MÉS QUE MOTS

Aquesta història comença quan l'escriptora eivissenca Iolanda Bonet m'envia un vídeo en què parla de Més que mots, el primer llibre en català de poemes amb monosíl·labs. Em va despertar la curiositat i vaig voler llegir-lo. 


Alhora la multipremiada bibliotecària, actualment jubilada però activa en tot allò que tinga a veure amb els llibres i la literatura, Pepa Salavert em va demanar quin llibre volia que l'Associació José Luís Sampedro per a la Salut i la Cultura em regalara com agraïment per unes col·laboracions. Em va eixir automàticament: Més que mots, de Iolanda Bonet.

Començava el problema. El llibre no s'havia distribuït a València. Només es podia adquirir a través d'una llibreria d'Eivissa i de l'Institut d'Estudis Eivissencs. Ja ho he parlat i escrit diverses vegades: els llibres editats per institucions no tenen distribució comercial. Però ni Iolanda ni Pepa troben entrebancs en qüestió de llibres i als pocs dies jo ja el tenia a les meues mans.

És un poemari, amb 51 poemes infantils i juvenils magníficament il·lustrat per Marc Roig Torres, que va rebre el Premi Baladre 2013. Que no vos espante el fet que siga infantil. Jo m'ho he passat la mar de bé llegint-lo i ho he fet diverses vegades. El meu net i les meues netes (entre els tres i els cinc anys) han sentit la lectura que els he fet d'algun dels poemes amb molta atenció ja que es tracta de versos molt musicals i amb rimes senzilles que la xicalla pot seguir amb alegria. Em fa l'efecte que es poden memoritzar amb facilitat i això és bo per a totes les edats. Mireu aquest:

Clou el curs

curs del riu

riu qui pot

pot de mel

mel al cau

cau al curs

del riu que riu

No cal dir que vos el recomane vivament encara que no tingueu gent menuda a prop. Vos ho passareu la mar de bé.

(Demaneu-lo en la vostra llibreria habitual que segur que el trobaran a l'IEE o a la  Llibreria Mediterrània d'Eivissa).

4 comentaris:

  1. Gràcies Dolors per la teua recomanació.La poesía ,per a mí,és un bàlsam per a l'ànima.Connecta amb l'espirit i el fa aflorar els sentiments.A més a més la poesia per als xiquets , quan té ritme i musicalitat esdevè un joc per a d'ells.!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sap molt malament que els comentaris apareguen com a autoria anònima o desconeguda perquè no puc personalitzar la resposta. No obstant això agraïsc molt la visita al blog i el comentari. Una abraçada.

      Elimina
  2. Dolors, quan ens trobem un llibre màgic, que no mostra poesia infantil pensant que els nens i nenes només entenen la rima fàcil i insulsa...cal llegir-ho, gaudir-ho com si fos un pastisset de rima. Gràcies per apropar-nos a aquest riu que riu i somriu amb mel que cau al cau!;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, gran poeta, per llegir-me i, espere, per llegir el llibre que recomane. Una abraçada

      Elimina