divendres, 20 d’agost del 2021

San Pedro de la Nave

Acabem de fer un viatge d'uns pocs dies entre Zamora i Bragança, amb alguna extensió a parcs naturals i a algun lloc que ens resultava atractiu, com és el cas de San Pedro de la Nave, a la localitat d'El Campillo. 
Aquest poblet va rebre la població desplaçada per la construcció de l'embassament de Ricobayo al costat del riu Esla -un dels afluents del Duero: estem en la Tierra del pan-, que va submergir uns quants nuclis, i també l'església (part d'un antic monestir), que hi va ser traslladada. No diríeu, però, que ha perdut ànima, ni interés, ni atractiu. Emociona entrar en eixe temple menut i molt ben decorat amb uns capitells i altres treballs  escultòrics de gran bellesa.


  


 



Em va resultar molt interessant, i bonic, l'alabastre ben blanc que cobreix les finestres i que també s'ha utilitzat per a ocultar els llums elèctrics. 

De datació imprecisa, entre els segles  VIII i X, és un dels millors exemples d'arquitectura altmedieval* en la península ibèrica, un temple visigòtic emparat pel romànic posterior.

Ací a la dreta teniu una placa que dona fe del trasllat pedra a pedra un parell de dècades després que l'edifici fos declarat Monument Nacional. Realment l'esglesieta corria perill. Sembla que estava a la mateixa vora del riu i que es diu "de la Nave" perquè al seu costat mateix estava l'embarcador per a poder passar el riu d'una banda a l'altra.

Fa uns pocs anys, gràcies a la iniciativa del Románico Atlántico, que afecta les províncies de Zamora, Salamanca, Bragança, Vila Real i Porto, es va millorar l'entorn de San Pedro i es va crear el centre de recepció de visitants, un espai menudet però suficient per a tenir una idea raonable de tot el procés que he intentat explicar. Com a curiositat citaré les pedres romanes que hi estan exposades i que formaven part dels ciments originals de l'església. 

Fotografies d'Ismael Vallès

---------------------------------------

* Cal aclarir que això d'alta i baixa Edat Mitjana és una mala adaptació de l'alemany. Alt, en alemany, significa antic o antiga. Una vegada han posat ALTA, han de posar BAIXA. A casa nostra, amb alguna comarca, també s'ha fet una bajanada pareguda: alta per  septentrional i baixa per meridional. En aquest cas, òbviament, no té res a veure amb la llengua alemanya.

4 comentaris:

  1. Tota la raó quan es diu que cada pedra és una síl·laba de temps.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. No ho havia llegit ni sentit dir mai, però és una frase preciosa que segur que empraré en alguna ocasió. Gràcies, poeta!

      Elimina
  2. El capitell és molt especial. Bellíssim, sembla un brodat. I l' església...facinant

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies. Ara mire si Ismael en va fer més fotografies i les afegiré.

      Elimina