dijous, 13 d’octubre del 2016

Corti

Amb moltes ganes ens vam dirigir a l'interior de l'illa per a conéixer Corti, la capital històrica i cultural de Còrsega, seu de l'antic parlament i de la universitat. La ciutadella que remata la ciutat va ser construïda sota la dominació de la Corona d'Aragó, en temps d'Alfons V, el nostre Magnànim. Ací baix una imatge, capturada d'internet, del retrat que Joan de Joanes va fer al monarca.


No es pot parlar de Corti sense fer referència a la figura de Pasquale Paoli, qui va governar la ciutat durant la curta capitalitat (1755-1769) i va impulsar la creació de la universitat, que obrí les portes el 1765 fins que l'ocupació militar francesa les tancara (el 1981 es van reobrir). A Corti es va promoure la constitució corsa en plena Il·lustració per a sorpresa del continent. Sembla ser que va inspirar la dels Estats Units.



En alguna ocasió he fet referència a les entrades (el paperet que justifica el pagament) dels museus. Si estan ben fetes, ben pensades i dissenyades, són tota una declaració de principis: des de la imatge elegida a qualsevol aspecte literal. El Museu regional d'Antropologia de Còrsega, perd "regional" en el títol de l'entrada. Una qüestió de disseny? Una denúncia? Ara bé, la imatge és molt bonica: una quasi figuració de la balconada superior de l'edifici. Al dors,  informació sobre les activitats i serveis que ofereix el centre. En cap lloc posa el nom de la ciutat.



Aquest museu, situat en la ciutadella de Corti, va ser inaugurat  el 1997 després d'una rehabilitació arquitectònica molt interessant que ha adaptat l'espai en sales expositives grans i molt il·luminades de manera natural, ja que les finestres ens permeten estar en contacte amb l'exterior. Durant el recorregut aprenem sobre la llengua, l'artesania, el pasturatge, la indústria, l'agricultura... També es pot demanar una visita guiada en llengua corsa. A més, es pot accedir a la resta d'espais transitables de la ciutadella i gaudir de les vistes de la serra,  de la població i de les valls del Restonica i Tavignanu, dos dels tres rius que banyen el terme. L'altre és l'Orta. De fet, passejar pels voltants de la ciutat és molt agradable, tot ple d'horts al peu de la serra, un veritable verger.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada