dimecres, 14 de desembre del 2022

Riópar

La tercera visita tardorenca ha sigut al Parc Natural Calares del Mundo y de la Sima. Naixement del riu Mundo i Riópar. 




El gran descobrimet per a mi han sigut los calares, unes  formacions molt grans de roques calcàries situades als cims de les muntanyes i que permeten la filtració de l'aigua a la manera dels embornals. Aixó dóna lloc a imatges bellíssimes per tota la serra, com la del naixement del riu Mundo, entre d'altres corrents. Es tracta d'una zona molt ben ciudada, vigilada i atesa. Amb molt bona informació i presència suficient i gens agobiant de vehicles d'atenció forestal. Les carreteres asfaltades, perfectes.

La localitat de referència és Riópar, amb dos nuclis. El vell va anar desapareixent  perquè durant el regnat de Carles III es va construir la primera fàbrica de llautó, gràcies a l'existència d'un jaciment de calamina al terme municipal. La població es va anar traslladant prop de la fàbrica i l'ara dit Riópar Viejo es va anar despoblant. Això és un moviment poblacional usual. Actualment és un conjunt de carrers i de cases bellament restaurades per a turisme rural o segones residències. 

Conserva el cementeri. La ubicació és molt bonica perquè la paret més gran, la que té més nínxols, està recolzada al rocam de l'antiga muralla. També hi ha tombes al terra amb les corresponents làpides.



El mirador del poble ofereix una vista agradable sobre els topants més pròxims. Està molt indicat, com si volgueren fer-nos anar-hi i completar la visita. Hi ha una placa informativa, deteriorada per la intempèrie, que no permet la lectura. En tot cas, s'hi respirava pau i aire pur, motiu més que suficient per a justificar la pujada al turó.

L'actual Riópar és una ciutat vital. Un dels edificis de l'antiga fàbrica que he citat adés alberga una col·lecció museística del llautó així com també l'oficina de turisme. Mentre esperàvem l'obertura al públic vam fer una bona passejada. Vam veure com hi havia bancs, restaurants, bars, forns, parcs infantils, gasolinera, botigues de tota mena, etc. Fins i tot una estació d'Amazon. El poble em va semblar massa gran per a tan poca població (l'última dada de l'INE és de 1.300 persones). Ho vaig comentar a una amiga d'Alcaraz  i em va explicar que la  majoria dels habitatges només estan ocupats en estiu. Si fa no fa com a Riópar Viejo.



Vam acabar l'estada gaudint de les hores prèvies a la posta de sol en el camí de l'embassament del Cenajo. De nou pau, aire pur i silenci.




---------------------------------------------------------------------

La primera fotografia és d'Ismael Vallès. Les altres són  meues.

2 comentaris:

  1. De nou excel.lent i motivadora descripció dels indrets!!.He estat per allí però em fas gana de tornar!!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És clar! Quan evoques alguna cosa amb fruïció vols repetir. Gràcies.

      Elimina