dissabte, 14 de maig del 2011

ELS DIMARTS DE LA INTERSINDICAL




“La pintora Amparo Bellido no sap que la seua obra va ser testimoni del naixement dels Dimarts de la Intersindical. Una vesprada de 2005, durant la inauguració de la mostra que esta artista valenciana presentava en el vestíbul de la seu del PSPV de la ciutat de València, dos companys meus del STAPV, Adel Francés i Macu Gimeno, van intuir clarament les possibilitats que oferia el local del nostre sindicat per a presentar exposicions d’art. Envoltats pels rostres de mirades profundes dels quadres d’Amparo, vam decidir traslladar la idea a la comissió corresponent de la nostra organització. Es va debatre i és donà llum verda a la iniciativa.
Què són, doncs, els Dimarts de la Intersindical? Com ja vam publicar inicialment, volem que siga un programa cultural lliure i autònom que, allotjat a la seu de la ciutat de València, s'òbriga a totes les persones, afiliades o no, a les amigues i els amics, a la gent del barri i a tota la societat valenciana que des de fa més d’una dècada té escasses oportunitats de gaudir amb exposicions, activitats literàries i tota classe de propostes culturals i cíviques de qualitat. És sabut que al nostre país, moltes activitats es rebutgen sovint si no es pleguen als interessos dels poders polítics i econòmics. Com que encara hi ha esperits lliures, els Dimarts serveixen per a presentar creadores i creadors culturals silenciats de manera sistemàtica pels espais culturals institucionals i les corporacions econòmiques i financeres. Els i les artistes que han participat en els Dimarts han exposat obres que, en molts casos, superen en qualitat a les que pengen en alguns museus sostinguts amb fons públics.



Durant 2006 els Dimarts de la Intersindical van acollir a Antonio Medina, Equipo Coca, Maluy Benet, del Valle, Rafa Gómez, Ricard Huerta i Enric M. Català. Hem tingut, per tant, aquarel·les, olis, fotografia, foto disseny... El 2007 va ser l’any dels gravats d’Amparo Torres, de les propostes pedagògiques de Rafael Amorós i el grup Xucurruc, dels olis de Conxa Ferrer i de les fotografies de Maria Torres. A més, les persones que han col·laborat amb nosaltres fent-se càrrec de la presentació de les mostres  han ajudat a elevar el llistó de l’excel·lència. Per la seu del carrer Juan de Mena, han passat la pintora i professora de la Universitat de València Carme Vidal, la doctora en Història de l’Art i crítica literària Rian Lozano, l’escriptor i home de teatre Manuel Molins, el periodista i director territorial d’El Punt Ezequiel Castellano. Hem aprofitat els actes per a presentar llibres relacionats amb l’obra o escrits pels mateixos artistes i també  hem pogut escoltar una explicació declamada.

Fins ara aquesta oferta d'exposicions i d'actes culturals oberts a la participació lliure dels ciutadans i les ciutadanes, ens ha plenat de goig als artistes, als amfitrions i al públic que ens ha acompanyat. Com que volem continuar gaudint i són moltes les amigues i els amics artistes que tenen el gust de fer-nos costat, ja hem començat el calendari de 2010 perquè els pròxims dos anys estan programats.

Encetarem els Dimarts de 2008 amb Stella Vila, que ens portarà cartells de teatre presentats per l’escriptor Josep Lluís Seguí. No cal dir que hi esteu totes i tots convidats.”

Des que vaig escriure les línies anteriors fins ara han passat moltes coses. El sindicat esmentat al principi es diu ara STAS, Macu Gimeno és la responsable de l’Àrea de la Dona de la Intersindical i els Dimarts continuen. Hem acollit obra de David Mascarell, d’Enric Segarra, de Carmina Martínez, de Manuel Adlert, de Josep 40 i moltes altres persones que han sigut presentades per professores d’universitat, crítiques d’art i escriptores com Carmen Senabre, Eva Marín, Núria Cadenes i Begonya Mezquita.




El pròxim dimARTS 24 de maig, inaugurarem amb l’obra de CENTO YUSTE. Vos espere. Teniu les dades en el targetó que encapçala aquesta entrada:   Carrer Juan de Mena, 18,  a les 19:30 hores. 


(Les fotos corresponen a una obra d’Isaac Senchermés i a un moment de la presentació de David Mascarell).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada