dijous, 15 de desembre del 2011

EL GRAN ARSENAL

En arribar a la ciutat de Gdansk, coneguda fora de Polònia com Danzig, em van sorprendre dues coses: els grups nombrosos de turistes estrangers (la majoria eren passatgers de creuers procedents de les repúbliques bàltiques) i els tramvies. És tot un món això dels tramvies polonesos! Els tramvies de Gdansk semblen emèrits, provinents i jubilats de Varsòvia. Els colors roig i groc dels seients em fan suposar que han pertangut al parc mòbil de la capital i que, en acabar la seua vida professional, els han concedit una pròrroga abans del desguàs. Són uns vehicles molt lletjos i molt vells. No són compatibles amb els cotxes —per l'alçada de les vies— excepte en els encreuaments necessaris per a la circulació, situació que resolen amb una plataforma de fusta que iguala el desnivell. Gdansk va ser una ciutat rica que reclamava una defensa potent a l’alçada de la importància del seu comerç. Així, en el segle XVI decideixen construir el Gran Arsenal, un edifici immens que dóna idea de la gran quantitat d'armes i altres materials bèl·lics que podia contenir. La façana —decorada amb relleus de rostres d’homes que porten el mateix bigot que Lech Walesa— dona a la Wester Platte (un dels pocs noms en alemany que es conserven a Polònia), explanada que va presenciar en primera fila l’atac que va llançar el Schleswig-Holstein, vaixell de guerra alemany que va destruir l’emblemàtic dipòsit de municions el dia 1 d’octubre de 1939, fet que originà la Segona Guerra Mundial. Actualment el Gran Arsenal és un centre comercial. En general, açò de donar un nou ús als edificis històrics és un encert, una manera d’evitar que el tancament duga a un abandó irreversible. Però en alguns casos, com aquest en particular, esmussa una miqueta que un espai amb tanta bellesa artística i tanta història secular albergue samarretes 2x1 i paraigües per a turistes. Potser una seu universitària, un complex artístic, una exposició permanent sobre la ciutat...

València, 16 de juliol de 2008
Publicat   al periòdic EL PUNT el 14 de setrembre de de 2008

4 comentaris:

  1. Quin respecte que fa conèixer l'existència de tant vestigi bèl·lic. Però gràcies per explicar-nos tantes coses.

    ResponElimina
  2. Queda't amb la bellesa de la ciutat. Gdansk és preciosa, una joieta. El dia 30 publicaré una altra volta sobre Gdansk.
    Besos i gràcies per visitar-me.
    D.

    ResponElimina
  3. M'agrada molt viatjar, ja ho saps. Pel que fa a l'esperit crític... és un consol que ens queda contra el mur blau que estem vivint.
    D.

    ResponElimina