dilluns, 15 de desembre del 2014

Ràdio Pego


Vaig conéixer personalment Manel Arcos gràcies a una sessió del grup de lectura El Micalet parla de llibres. Aquesta activitat, organitzada per Intersindical Cultura, el va acollir per a parlar del seu llibre Acabaren com Camot

En consultar el seu currículum, vaig descobrir un ferm investigador (consulteu el blog La senda dels lladres, on trobareu notícia de les seues activitats i totes les seues publicacions) avalat per diversos premis;  una persona molt activa (consulteu un altre blog seu, Paraules en silenci) i un entrevistador entestat a donar a conéixer la literatura en la nostra llengua. Estaria molt bé que la seua audiència s'entestara també a llegir, així completarem el cercle: creació, divulgació i lectura.


He tingut el privilegi de parlar recentment amb ell a Ràdio Pego.  Aquesta emissora és pura resistència. Està feta per unes persones valentes que mantenen  la inicitativa gràcies, entre d'altres col·laboracions, a subvencions de l'AVL, però per damunt de tot gràcies a programes com Paraules en silenci. Poseu la ràdio, al 107.8 o a internet, els dimarts a les 11 de la nit i escolteu-lo. En el blog abans esmentat, que du el títol del programa, apareix la llista de totes les persones que han sigut entrevistades. És una llista de luxe. Per totes aquestes coses els premis que ha rebut són ben importants.


Amiga de les casualitats i de les coincidències com sóc, no puc estar-me de dir que vaig ser entrevistada en el programa 81, l'any del naixement del meu fill. Vull agrair a Vicent Morera, el tècnic dela ràdio, l'amabilitat amb què et preprara per a entrar en antena i com ho fa de fàcil. Una vegada en antena, Manel utilitza una veu tranquil·la i lenta (ell en diu to intimista i pausat) que et fa sentir bé des del principi i disposada a parlar de tot allò que ell va suggerint o preguntant o insinuant. Una menció especial es mereix l'elecció de la música. Em va sorprendre molt agradablement amb la Malaguenya de Barxeta. Veureu. El motiu de l'entrevista era parlar de la novel·la Hostes l'acció de la qual transcórre en una pensió dita La barxetana. És o no un detall? Hostes és una novel·la escrita a 10 mans. Cada un dels 5 capítols està escrit per una persona. Si escolteu l'entrevista sabreu més coses de l'obra i també si entreu al blog d'una de les autores, Maluy Benet.
En definitiva, que ràdios en valencià i programes com els de Ràdio Pego ens fan molta falta. Hem d'agrair pregonament que existisquen i encoratjar les persones que els creen perquè tenen un far, la literatura en valencià, que també ha de ser el nostre.



2 comentaris:

  1. Hola Dolors, veig que continues donant guerra ..... intentaré sintonitzar aquesta emisora quan estiga a València, perquè ara estic mes temps a Catalunya, i el llibre el miraré per si interesa per fer un regal ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Manuel, per escriure en aquest blog. El llibre seria un bon regal, és una continua passejada per la ciutat de València. Pel que fa a Ràdio Pego, la pots sentir per itnernet, ací a València tampoc no s'agafa. Bones festes.

      Elimina