Un grup d’amigues i amics tenim per costum fer, cada primer diumenge de mes, una passejada per la ciutat de València i visitar l’edifici, l’exposició, la plaça, el barri, el museu o el pont que el nostre guia en cap ens prepara. De vegades eixim dels límits municipals i fem alguna excursió. Recentment vam anar de la mà de l’Associació Cultural El Barranc de Paiporta (http://www.elbarranc.net/) a visitar horts de tarongers sitis a aquest terme i al de Picanya. Ja sabem que tota l’àrea metropolitana de València és una gran conurbació i és relativament freqüent que un carrer tinga cada vorera en un municipi diferent.
Amb les explicacions d’Adrià Besó, director del Museu Comarcal de l'Horta Sud, coneguérem els horts de Villa Delia i J. Boluda. Els propietaris lloguen l’espai per a celebracions privades. La burgesia sempre sap com fer diners! En aquest cas, la veritat siga dita, ajuden a conservar uns tresors que potser d’altra manera s’hagueren perdut. Es tracta d’arquitectura, de distribució dels bancals, de decoració, de basses d’aigua, de bancs de ceràmica, de pèrgoles, etc. que fixen una manera d’entendre l’habitatge i l’hort pràcticament desapareguda.
Aquests horts van aparéixer a partir de 1880 gràcies a la possibilitat que oferia la tecnologia del vapor de convertir terres de secà en horts de tarongers. La taronja esdevingué un producte lucratiu i els propietaris dels horts construïren les cases de lleure per al seu gaudi.
Per a arredonir el matí vam assistir a la presentació del llibre Els horts solidaris. Les Colònies Escolars de Picanya 1937-1939, editat per l’Ajuntament de Picanya dins de la Col·lecció Pont Vell i del qual són autors Cristina Escrivà Moscardó i Rafael Maestre Marín. L’acte va tenir lloc a l’hort de Lis, on van ser acollits durant la guerra nombrosos grups de xiquets i xiquetes amb la finalitat d’apartar-los dels bombardejos que patia Madrid. L’acte acabà amb un refrigeri: un suc de taronja, sí, però de pot. Increïble!
València, 5 d’abril de 2011
Fotografies de Vicent Pasqual
Dolors,
ResponEliminagràcies per la informació. Mira que sóc de la zona, i no m'he molestat a fer un volt per paipanya/Picorta, com diu Mira. Potser em llance a l'aventura de descobrir l'entorn més pròxim...
Doncs, és fàcil de solucionar: entre en el web d'El barranc i potser trobes que repeteixen l'excursió. Com que els horts són de propietat privada, normalment no els obrin. Ah! I molt gràciós el Mira.
ResponEliminaD.
Interesantísima y saludable costumbre de hacer visitas culturales un grupo de amigos. Y curioso poder acceder a jardines o huertos habitualmente cerrados. Besos, querida amiga.
ResponEliminaESTO YA ES PREOCUPANTE. Me pasa con frecuencia que os contesto y luego como si desaparecieran los comentarios.
ResponEliminaTe decía, Isabel, que estás invitada a nuestros paseos, visitas y excursiones.
D.