Su Nuraxi, a Barumini, és un poblat de l'època megalítica protosarda nuràgica, civilització que va acabar amb l'arribada dels romans. Com sempre en la història: una cultura substitueix una altra. Su Nuraxi forma part des del 1997 de la llista de llocs que són patrimoni de la humanitat. La visita d'aquest antic emplaçament (segle XV a.c.), que no està excavat totalment, consta de dues parts.
D'una banda, durant una hora i mitja, reps les excel·lents explicacions d'un arqueòleg amb qui recorres tot el que es pot veure de l'antic poblat. Els nurags constitueixen una estructura defensiva amb torres circulars. Encara estan excavant, per tant si algunes de les persones que em llegiu tardeu a anar a Sardenya, veureu més del que nosaltres hem vist aquest estiu de 2014. També és cert que qui hi treballa es queixa de les retallades econòmiques i diu que s'excava molt poc, només en els mesos d'estiu i gràcies a programes de voluntariat d'universitats d'arreu el món. No sé com els governs poden llevar tants diners a investigació i cultura. És tirar per terra un treball de dècades. Imagineu, simplement, que la brossa o una temporada de mal oratge acabara amb les pedres que podeu veure a les fotos. O que una retallada en seguretat permetera el robatori de pedres per a construir un marge a un xalet particular.
Els edificis que podem veure ara són molt interessants arquitectònicament (resolien de manera sorprenent, en comparació amb altres civilitzacions de la mateixa època, els reptes constructius que anaven presentant-se) i també pràcticament: l'ús del suro com a aillant, per exemple, en les cambres interiors. Aquest conjunt de Barumini és interessant també perquè es pot veure una ampliació posterior a la data de construcció: anaven adaptant les defenses per protegir-se d'altres pobles.
La segona part és una visita al museu que ocupa el Palazzo Zapata. S'hi poden veure tots els objectes trobats en la zona, informació sobre flora i fauna, etc. Un complement molt interessant. Podeu consultar aquest enllaç: http://www.fondazionebarumini.it/.
És molt curiós saber que fa molt poc de temps que s'han tret aquestes construccions al coneixement general. Conten que la gent d'allà sempre ha sentit dir que les muntanyetes de terra que ells veien al costat de l'actual població ocultaven tombes o tresors. Fins que algú va decidir excavar-hi. Eixes muntanyetes eren el resultat de la destrucció per abandonament i del pas dels mil·lenis.
Hi recomane la visita, a aquesta zona o a una altra, però no deixeu d'acostar-vos a la civilització nuràgica si visiteu Sardenya.
Fotos: Ismael Vallès.
La arqueología, en general, requiere de un vasto conocimiento previo para ser visitada y, lamentablemente, no muchos turistas se informan antes de sus viajes. De hacerse así, sin investigar antes lo que han de ver, serán "solo piedras amontonadas"...un gran desperdicio. Por eso es muy interesante este aporte tuyo, o lo que cualquiera de nosotros, que hemos estado aquí,podamos hacer. Tú sabes que el flujo turístico "mueve montañas" (de dinero?), y eso, sin dudas, les hace recuperar algo de la conciencia perdida a los responsables del cuidado y preservación de estos sitios de la historia irrepetibles. Saludos, Dolors!
ResponEliminaQuerida Patzy, con mucho retraso debido a la gran cantidad de trabajo que he tenido últimamente, te agradezco tu visita al blog. Yo también creo que debemos de documentarnos convenientemente antes de empezar un viaje, cosa que implica haberlo diseñado antes, haber previsto dónde queremos ir. Tambén es cierto que sobre el terreno y sobre la marcha pueden aparecer nuevos atractivos. Es entonces cuando las visitas guiadas se hacen imprescindibles. Besos.
Elimina