dimecres, 23 de març del 2011

Grècia 2003

Mai no m’he parat a pensar quin és l’any més adient per a visitar una ciutat, una regió o un país determinat. Sí tinc en compte, en canvi, les estacions de l’any per gaudir de la natura. Però puc afirmar que l’any menys indicat per a anar a una ciutat és el que precedeix a un gran esdeveniment. Si es viatja amb la intenció de conèixer eixe gran esdeveniment és una altra cosa perquè ja no es tracta de viatjar sinó d’acudir a un objectiu concret. No és el mateix viatjar per l’Aragó que anar a l’Expo de Saragossa. Amb aquestes explicacions pretenc, amb permís dels amics dels refranys, oposar-me a una dita molt nostra: de la festa, la vespra. Recorde concretament l'estiu que vaig visitar Grècia. Va ser l'any 2003, un estiu benigne com feia anys que no es coneixia allà —per contra, a l'oest d'Europa s'ho van passar molt malament: els francesos van veure morir molts vellets a causa de la calor—. Vaig desembarcar a Igoumenitsa procedent d’Otranto (la via més curta per a passar d’una costa adriàtica a l’altra pel sud).


Vaig gaudir del silenci als monestirs de Kalambaka i de la brisa al mont Olimp, mentre hi pujava entre les cabres. Vaig viatjar pel Peloponès amb les angoixes pròpies de qualsevol mes d’agost. Però, ai, arribe a Atenes. Tot estava en renovació, en construcció, en restauració, en obres. Fins i tot em vaig trobar tancat el Museu Arqueològic d'Atenes. Per a més dificultat, com que m’allotjava a un apartament de la platja de Marató, si volia visitar la capital només tenia una possibilitat: la línia única d’autobusos. Cada dia tardava prop de dues hores d’anada i dues de tornada per a haver de fer els famosos 42 quilòmetres ja que l'autobús anava adaptant, sobre la marxa, el recorregut a l'estat de la carretera que estaven refent per a acollir la gran prova, la gran carrera, que tancaria l'esdeveniment quadriennal. Crec que ja és fàcil endevinar de què estic parlant. Efectivament, dels jocs olímpics de l’any 2004.


València, 15 de juliol de 2008
Publicat al periòdic El Punt el 7 de setembre de 2008
Foto:  Un dels monestirs dels Meteora, Kalambaka, agost de 2003 (autor: Ismael Vallès)

2 comentaris:

  1. No he estado nunca en Grecia y, por si no tenía bastantes ganas, la lectura de tu artículo me las han acentuado más. Al leer lo de la tardanza del autobús de línea para ir de Maratón a Atenas, he recordado que para recorrer una distancia similar desde Lecce a Otranto tardé también dos horas y hube de hacer un trasbordo... Será cosa del Adriático. Un abrazo.

    ResponElimina
  2. En atención a tu comentario, el próximo artículo que cuelgue será también sobre Grecia. Ya sabes que voy publicándolos según estímulos. Besos, fundadora de Roma.
    D.

    ResponElimina