dimecres, 1 de novembre del 2017

Apicultura

Les persones, per a la seua comoditat i amb la intenció de domesticar la producció de mel (que sols es trobava accidentalment en ruscs silvestres), van idear els anomenats ruscs fixos, que construïen amb els materials que tenien a l‘abast: suro, palla, terra cuita, etc. Així, mantenien la colònia d’abelles en un lloc conegut, sense necessitat d’endinsar-se en el bosc a buscar i a recollir aquest producte que es consumeix des del principi dels temps, segons podem saber a través dels testimonis que ens han arribat. Escrits (com és el cas del metge grec del segle IV abans de Crist, que deia que la mel produeix calor, cura les ferides de la pell...). I també testimonis  no escrits, com ara les gerretes de mel que s’han trobat a  les tombes egípcies, cosa que ens està dient que a banda de conèixer i consumir mel, la població humana primitiva l’apreciava fins al punt de posar-la al costat dels cossos morts perquè es pogueren alimentar durant el seu darrer viatge. Ara, hem abandonat algunes d’aquestes creences, però encara utilitzem la mel i, a més, amb convicció ja que, gràcies als avanços tecnològics, sabem que tenen moltes substàncies importantíssimes per al cos humà i la seua salut. I, encara més. Ben a prop,  a la Cova de l’Aranya de Bicorp, tenim pintures rupestres que representen una figura humana, no saben els experts si és una dona o un home, recollint mel.

Més modernament, i com a resultat d’observacions i estudis sobre el comportament de les abelles, s’ha pogut crear el rusc mòbil, que és la caixa que tot el món coneixem i que alguna volta hem topetat passejant pel camp. Es caracteritza per tindre dividit el seu interior en uns compartiments on s’introdueixen làmines de cera que ja porten gravats els prismes hexagonals que tan familiars són a les abelles i que els permeten estalviar-se la feina de construir-los. Així, concentren els esforços en la producció, que és el que interessa a la persona, la que explota  les abelles per al bé de tota la gent  que la consumim.

Gràcies a aquest sistema, qui es dedica a l'apicultura  pot situar les caixes dels ruscs allà on vol amb la finalitat d’obtenir una mel determinada (de romer, de tarongina), de portar a cap  investigacions sobre certes malalties que ataquen les colònies... de millorar, en definitiva, els productes, ja que quan nosaltres mengem mel ens estem beneficiant també dels elements nutritius de la terra on creixen les flors que ofereixen el nèctar i el pol·len a les abelles. Aquestos insectes disposen a l’interior del seu organisme de tres glàndules especialitzades que són autèntics laboratoris químics. L’una produeix mel; l’altra, gel.lea reial (anomenada així per ser l’aliment de l’abella reina) i la tercera converteix la mel en ceraEn el cas del pol·len, les abelles fan senzillament de transportistes. Solament s'ha recollir de l’interior del rusc,  emportar-se’l i preparar-lo per al consum humà.

També s'ha de citar el pròpoli, un antibiòtic natural que fabriquen per a segellar els ruscs i aïllar-los de malalties. Les persones el podem consumir perfectament, sens cap tipus de prevenció. Ara bé, s'ha de mirar en les botigues, quan en comprem, que les etiquetes indiquen la quantitat que en porta el producte que ens volen vendre (xarops amb un 2% de pròpoli és un engany). 
           
Tots ells, tots aquests productes, aporten al nostre organisme curació, prevenció, energia, remeis... gràcies al contingut en vitamines, sals minerals, aminoàcids, proteïnes, etc. Els efectes són, principalment antibiòtics i fungicides. Cada un d’ells té un efecte més accentuat que l'altre. Dependrà, en termes generals, de la persona consumidora, triar mel o gelea o pol·len segons el seu gust particular, el preu, el tipus de preparació, la comoditat de l’adquisició, etc.  També s'ha de dir que la indústria cosmètica està utilitzant els productes apicoles per a substituir els sintètics que han produït al·lèrgies i altres problemes en les pells de les persones que se’ls han aplicat. Amb els productes apícoles no solament tenen solucionat aquest problema, també estan oferint millors i més ràpids beneficis.

Si en voleu saber més, cliqueu ací.

2 comentaris:

  1. Caram la de beneficis que ens aporta la mel! Molt interessant la teua informació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb un any de retard et conteste que sí, que la mel té moltes propietats i moltes aplicacions.

      Elimina