dijous, 28 d’octubre del 2021

L'illa del corall

L'amiga Núria Sendra, responsable d'Edicions del Bullent, n'envia amb freqüència un butlletí de notícies sobre les novetats. Vaig tenir una agradabilíssima sorpresa en trobar en un d'ells la publicació de L'illa de corall, de Maria Josep Carro de Mena. La novel·la anava sobre Sardenya, sí, una illa que conec i que m'encanta, però la cosa era que l'autora havia sigut companya meua d'universitat i no l'havia tornat a veure d'ençà que acabàrem la carrera fa més de quatre dècades. La vaig trobar al Facebook i reprenguérem el contacte. 

No la vaig poder acompanyar al Monestir de la Valldigna, on va presentar el llibre en el marc de La vall dels llibres, un encontre d'editorials independents i de proximitat organitzat per l'editorial Lletra Impresa i la Mancomunitat de la Valldigna. Tampoc no la vaig poder saludar en la Fira del Llibre. Totes dues dates em van agafar ben lluny de Simat i de València. Però immediatament vaig comprar el llibre. El vaig llegir sense poder parar.


Té una estructura molt dinàmica. L'autora ens fa passejar pels carrers de la seua infantesa, al moll de la ciutat de València (Cavallers, Serrans, Seu...), i també ens porta a tafanejar en el pis de la seua iaia, ja morta. Així ens introdueix en la troballa que donarà origen a la novel·la: un manuscrit titulat Terra Rubra, mar de corall. En eixe moment ens traslladem a l'any 1378 i canvia la narradora. Ara és una dona que, a través del seu escrit ens fa una lliçó d'història, de la vida i del comerç a la Corona d'Aragó i particularment les relacions entre València i l'Alguer. Carro de Mena, com a narradora inicial, continua afegint comentaris deguts a la seua sorpresa: haver trobat un text escrit per una dona en aquella època. Potser per això al llibre trobem cites de Christine de Pizan. 

Espere que aquestes notes vos facen goleta de llegir el llibre. Aprendreu molt i molt, especialment si teniu afecció a la literatura feta per dones i a la novel·la històrica.

-----------

Diumenge 6 de febrer de 2022

Enllace la notícia del premi a aquesta novel·la:

https://www.elperiodic.com/benetusser/benetusser-celebra-gran-exito-primer-encuentro-novela-historica_800734

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. De res. És una novel·la molt instructiva i molt agradable de llegir. Persevera en l'escriptura. T'ho agrairem.

      Elimina