dissabte, 12 de març de 2022

Any Fuster


Gràcies a la iniciativa de Compromís Alcoià-Comtat-Foies vaig visitar Sueca recentment amb l'objectiu de conéixer la Casa Museu Joan Fuster, fer una ruta literària pel poble i dinar en un dels casinos de la capital de la Ribera Baixa. Si, com he repetit tantes vegades, no saps mai per on han de vindre les recomanacions de lectura, tampoc no se sap mai per on han d'aparéixer les possibilitats de conéixer el país.

Ens hi vam aplegar gent de Muro, Cocentaina, Banyeres, Tollos, Onil, Alcoi, etc. i vam ser rebuts, amb afecte i companyonia, pel col·lectiu de Compromís de Sueca.

Com probablement sabeu, sobre tot si llegiu l'article de Xavier Aliaga, ha costat anys i panys crear aquest centre de documentació, museu i aula didàctica,  a banda de la  Càtedra Joan Fuster. Per a aconseguir encabir tot això s'ha unit la casa on visqué el nostre escriptor amb la casa adjacent creant un pati interior que permet exposicions temporals (com ara la de l'Any Fuster) i passes de vídeos que complementen la informació de la guia que ens acompanya per tot el recorregut interior. Poques vegades he tingut una guia tan ben informada, respectuosa i amable. Les seues explicacions estaven amerades d'admiració per Joan Fuster  però en cap moment va caure en afectació o cursileria. Vam veure la  biblioteca, la col·lecció d'art, les fotografies, els seus dibuixos i una mostra de la correspondència en les dependències que Fuster va ocupar. Tot el que acabe de dir sobre la guia ho aplique a l'altra dona que ens va acompanyar a la ruta literària pel carrer i que podria resumir amb un mot: rigor. 

No contaré res més del contingut ni de l'espai museístic perquè aquest text té la pretensió de fer-vos anar a Sueca i celebrar el centenari del naixement del gran escriptor i pensador valencià, un home que va ser batejat com a Juan de la Cruz Fuster Ortells i que quan començà a publicar va adoptar com a nom de ploma Joan Fuster, ja que no veia convenient que en la portada d'un llibre seu de poesia figurara Juan de la Cruz. 

--------------------------

Amb posterioritat al text precedent, he rebut de la meua amiga suecana Ana Campins la foto que posaré a continuació. Com podeu veure, es tracta de la nota que han publicat en un periòdic local fent-se ressò de la visita. Com he dit tantes vegades i no em cansaré de repetir, el millor d'aquest blog són les aportacions de les amistats. Gràcies, Ana.
2 comentaris:

 1. Gràcies, Dolors, quin viatge més bonic de Muro a Sueca, a visitar la Casa de Joan Fuster... Esperem que molta més gent vaja a conèixer-la i sobretot, aprofitant el centenari, llegesquen alguns dels seus llibres. Salut.

  Sal·lus

  ResponElimina
  Respostes
  1. Exacte. En un cas així la lectura és el millor viatge. Com deia un amic, tots tenim a la boca el nom de Fuster, però pocs un llibre seu a les mans. Una abraçada, Sal·lus.

   Elimina